POIMINTOJA

Tulevaisuutta ei voi ennustaa, se pitää tehdä

Voiko tulevaisuutta ennustaa? Ei voi. Siksi se pitää itse tehdä! Näillä sanoilla tulevaisuuden tutkija Olli Hietanen alusti ryhmän matkailuviisaita visioimaan Etelä-Suomen matkailun tulevaisuutta. Mukana oli mm. Pehtoori Panu Kekäle, joka kirjoitti työpajan annista omassa blogissaan.

Työpajassa tuotetut visiot löytyvät täältä:

Visio 1 | Visio 2 | Visio 3 | Visio 4 |

Tulevaisuus luodaan luovuudella ja tahdolla. Vain mielikuvitus on rajana. Se on kuin vihreän elefantin metsästämistä. Mietit mitä itse haluat, määrität selkeän tavoitteen ja etsit oikeat toimintatavat tavoitteeseen pääsemiseksi. Joopa joo..

Hietanen painotti, että olemme vapaita tekemään elämässämme mitä vain. Niin työelämässä kuin vapaallakin. Omien halujen ja tavoitteiden saavuttamista rajoittaa vain muutoshaluttomuus, pelko ja vanhat tavat. Tuttuun on helppo käpertyä.

Mitkä on sellaisia tavoitteita, joiden eteen olisimme valmiita tekemään töitä? Jos motivaatiota on riittävästi, kaikki on mahdollista.

Uudet asiat syntyvät erilaisten ihmisten tapaamisissa. Hietanen kehottikin hakeutumaan toisen alan osaajan puheille. ”Hullunkurisissa perheissä” syntyy ideoita. Siitähän Silabissakin on pohjimmiltaan kyse: Eri alojen huippuammattilaisten törmäyttämisestä ja uusien ajatusten tuottamisesta sitä kautta.

Tulevaisuutta visioidessa ja himottavia tavoitteita asettaessa on tärkeää ideoida paljon. Asettaa aivot hetkeksi tulevaisuustilaan ja palata taas takaisin tähän päivään. Näin arki saadaan näyttäytymään uudessa valossa. Eläminen tässä päivässä on kuitenkin tavoitteiden asettamisessa lähtökohta. Sopivassa suhteessa realismia ja hulluja ideoita, ripaus sivuille vilkuilua ja iso kourallinen uskoa huomiseen. Siitä on tulevaisuus tehty!

Kommentti