POIMINTOJA

Jakamistalous tulee – oletko valmis?

HARMAALA_-MINNA_MAARI150

Yliopettaja Minttu Harmaala

Jakamistalous on päivän sana. Rakkaalla lapsella on monta nimeä: Collaborative Consumption tai Sharing Economy ja niin edelleen. Yksinkertaisuudessaan kyse on siitä, että ihmiset eivät enää halua ostaa asioita omikseen vaan vuokrata niitä muilta tai muille. On taidelainaamoa, juhlavaatevuokraamoa, kimppakyytipalveluja yksityishenkilöltä toiselle. Katso esimerkkejä jakamistaloudesta: jakamistalous.fi

HAAGA-HELIAn yliopettaja Minttu Harmaala kertoi TouNet-hankkeen loppuseminaarissa, että jakamistalous on tällä hetkellä yksi kovimmin kasvavista aloista, peräti 25 %:n vuosivauhdilla. Sen arvon arvioidaan saavuttavan 100 miljardin rajan ensi vuosikymmenellä.

Omaisuuden jakaminen toisten kanssa ei ole uusi ilmiö, mutta digitalisaation myötä sen merkitys juuri nyt noussut huimasti. Alalla toimii valtavasti start up -yrityksiä, joista osa on jo suuriakin.

Jakamistalouden merkitys hotelli-, ravintola- ja matkailualalla

Jakamistalous ei ole jättänyt hotelli-, ravintola- ja matkailualaakaan kylmäksi. AirBnb:n markkina-arvo on Harmaalan mukaan hotelliketju Hyattia suurempi, vaikkei se omista yhtään kiinteistöä. Suomalainen Ravintolapäivä koettelee veronsa maksavien ravintoloitsijoiden kukkaroa. Puhumattakaan EatWith tai Feastly –portaaleista, joiden kautta nälkäinen voi hankkiutua syömään toisen kotiin ravintolan sijasta. Kaupunkipyörät ja kiistelty Uber vievät asiakkaita perinteiseltä taksielinkeinolta.

Mukaudu tai kuole!

Suomessa jakamistalouden ilmentyvät ovat toistaiseksi aika pieniä, mutta niiden merkitys tulee varmasti kasvamaan lähivuosien aikana. Halusimme tai emme!

Siksi onkin tärkeää, että alan elinkeino alkaa tosissaan miettiä, miten uudistua ja peitota nämä uudet kilpailijat. Uudistumisessa tarvitaan aidosti uutta ajattelutapaa ja avoimuutta.

Harmaala nosti esimerkin Marriott-hotelleista, jotka ovat alkaneet vuokrata vapaana olevia kokoustilojaan pieniä tiloja lyhyeksi aikaa tarvitsevilel yksityishenkilöille. Ei ehkä mikään rahasampo, mutta osoitus siitä, että suurikin yritys on valmis joustamaan toimintatavoissaan ja mukautumaan nykymaailman tarpeisiin.

”Jos et voi lyödä heitä, liity heihin”. Taisteluun jakamistalouden ilmentymiä vastaan ei kannata lähteä, sillä näin suurelle vastavoimalle ei yksittäinen yritys tai edes koko ala piskuisessa Suomessa voi mitään.

Sen sijaan pitää miettiä, miksi ihmiset ovat kiinnostuneita jakamistalouden tarjoamista mahdollisuuksista ja koettaa kehittää omaa palvelua vastaamaan asiakkaan tarpeita.

Harmaalan mukaan syitä on useita:

  • Taloudelliset syyt: Säästää tai tienata rahaa
  • Ympäristösyyt: säästää luonnonvaroja, kun kertaalleen tuotetusta tavarasta hyötyy useampi ihminen
  • Elämäntyyliin liittyvät syyt: Halu tuntea olo fiksuksi, vastuulliseksi, edelläkävijäksi
  • Kulttuuriset syyt: halu olla osa laajempaa kulttuurinmuutosta
  • Muut syyt: elämyksellisyyden ja autenttisuuden tavoittelu

Luotettavuus ja osaaminen perinteisen elinkeinon vahvuuksia

Minttu Harmaala esitti myös syitä siitä, mikä estää tai hidastaa ihmisten liittymistä jakamistalouden ihanuuteen.

Suurin este on luottamuksen puute palvelun tarjoajaa, toista yksityistä ihmistä kohtaan. Myös pelko varastamisesta, heikosta laadusta ja yksityisyyden menettämisestä hidastaa ilmiön leviämistä. Näissä asioissa veronsa maksavat, oikeat yritykset varsinkin Suomessa pärjäävät hyvin.

Miten siis yhdistää luotettavuus, osaaminen ja hyvä maine sekä verkostomaisen, kuluttajalähtöisen toimintamallin parhaat puolet? Siinä purtavaa meille jokaiselle vieraanvaraisuusalan asiantuntijalle!

Teksti: Elisa Aunola. Perustuu Minna-Maari (Minttu) Harmaalan puheenvuoroon TouNEt-hankkeen loppuseminaarissa tiistaina 23.9.2014 Radisson Blue Plazassa. Minttu toimii vastuullisen johtamisen yliopettajana HAAGA-HELIAn Pasilan kampuksella ja käy puhumassa alan seminaareissa ja verkostoissa.

Jos haluat kuulla ja keskustella lisää jakamistaloudesta tai vastuullisuudesta liiketoiminnassa, ota yhteyttä: minna-maari.harmaala@haaga-helia.fi. Jos haluat hänet puhumaan tilaisuuteesi, ota yhteyttä: elisa.aunola@haaga-helia.fi tai puh. 040 488 7186

Kommentti