POIMINTOJA

Imurin ja designin yhdistäminen toi miljardin varallisuuden

”Kelvotonta suunnittelua ei voi perustella”, toteaa Sir James Dyson, joka loi pölypussittomalla imurillaan tyhjästä miljardiomaisuuden. Hän jatkaa keksijäntöitään lattiatason insinöörinä ja ihailee suomalaista koulutus­järjestelmää, joka kannustaa opiskelemaan insinööritieteitä.

James Dysonin tarina on kuin yksityisyrittäjän oppikirjasta. Pikkupoikana hän purki kaikki käsiinsä saamansa lelut ja laitteet vain nähdäkseen, kuinka ne on rakennettu, ja ymmärtääkseen niiden toiminnan. Hänen ensimmäinen laajalti kaupallistettu insinöörityönsä oli pneumaattisella pallopyörällä varustettu kottikärry, joka kulki eteenpäin vakaasti täydessäkin lastissa – James Dyson kun sattui puutarhatöitä tehdessään kyllästymään omiin kiikkerästi kulkeneisiin kottikärryihinsä.

Ajatus pölypussittomasta imurista syntyi sekin arkisesta tuskastumisesta. Dysonin perheen imuri siivosi vähän sinnepäin, mutta kun James Dyson näki läheisellä sahalla tehokkaasti sahanpurut talteen imaisevan syklooniperusteisen teollisuusimurin, hän tajusi menetelmän olevan sovellettavissa myös paljon pienemmässä mittakaavassa.

“Palattuani sahalta kotiin purin pölynimurini ja varustin sen kartongista leikkaamallani sykloonilla. Suureksi hämmästyksekseni se toimi. Tästä alkoi viiden vuoden mittainen kehitystyö, jotta pystyin keskipakoisvoiman avulla erottamaan pölyn ja roskat ilmavirrasta.”

Tarvittiin täsmälleen 5 026 prototyyppiä ennen kuin ensimmäinen sykloonitoiminen pölypussiton imuri oli valmis tuotantoon.

Imuri ja design

“Maailma on täynnä huonosti toimivia laitteita. Minulle design tarkoittaa laitteen toimivuutta eikä sen ulkonäköä. Suunnittelussani tekniikka ja laitteen suorituskyky on aina tärkeintä”, kiteyttää James Dyson.

“Imureita esimerkiksi markkinoidaan aina kehuskelemalla, että niissä on niin ja niin monta tuhatta wattia tehoa, eikä kerrota, pystyykö kyseinen imuri puhdistamaan asuntosi vai ei.”

Dysonin pölynimurit tunnetaan niiden räiskyvistä väreistä sekä avaruusalusmaisista muodoista, jotka ovat saaneet monet design-museot ottamaan ne kokoelmiinsa. James Dyson haluaa painottaa, että imureiden muoto on syntynyt toiminnallisuuden ehdoilla aivan kuten pölypusseista luopuminen.

“Kelvottomalle suunnittelulle ei ole tekosyitä”, hän sanoo viitaten mitä ilmeisimmin aitoa dysonia ulkoisesti muistuttaviin mutta suorituskyvyltään huonompiin laitteisiin.

Pölypussittomia imureita on ollut markkinoilla ennenkin erityisesti Yhdysvalloissa, mutta Dyson halusi eroon pölypussien ongelmallisesta toimivuudesta eikä niinkään pölypusseista itsestään – merkitysero ei ole pelkkää semanttista huminaa, kuten on huomattu Dysonin syklooniteknologian patenttien rauettua. Kilpailijat ovat saaneet käyttöönsä monet Dysonin innovaatiot, mutta edelleen dysonien imuvoima on markkinoiden kovin. Samoin melutaso, mutta sen kanssa kuulemma paiskitaan jatkuvasti töitä.

Suomen korkeakoulujärjestelmä saa kehuja

Dyson Ltd:n operatiivisen johdon James Dyson on suosiolla siirtänyt palkkajohtajille vain päästäkseen itse keskittymään lattiatason – kirjaimellisesti! – insinöörityöhön. Samaisesta syystä johtuen hän ei ole kollegoilleen Sir James tai Mr Dyson vaan pelkkä James, insinööri muiden joukossa. Ilman kravattia.

Insinööritieteistä puhuminen pistää Dysonin kehumaan suomalaista korkeakoulujärjestelmää.

“Suomessa on toimiva koulujärjestelmä, joka kannustaa nuoria opiskelemaan tieteitä, teknologiaa, insinöörintaitoja ja matematiikkaa. Samaa kaivattaisiin kovasti myös Britanniassa. Olen perustanut säätiön edistämään tätä kysymystä”, James Dyson sanoo ja kehuu seuraavassa lauseessa läpi aallot ja artekit ja, ehkä yllättäenkin, Valmetin.

“Auto- ja ilmailuteollisuus ovat aina inspiroineet minua, ja siksi ihailen Valmetin kaltaisia yrityksiä yhtä lailla kuin Frank Whittlen ja Alex Issigonisin kaltaisia suunnittelijoita.”

Tommi Aitio Kauppalehti Optio 01.04.2010, s .40 (lyhennetty alkuperäisestä)
http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/arkisto/showArticle.do?db=KKL1011X&ris=0&rid=8228&qid=0&rsi=0&page=0&size=20&hits=15

Kommentti