POIMINTOJA

Hyvä Suomi! Sittenkin innovaatiohuipulla (Kauppalehti 11.03.2010)

Suomi paransi sijoitustaan maineikkaan ranskalaisen businessyliopiston, Inseadin, maailman innovoivimpien maiden rankinglistalla. Sijoitus 132 valtion välillä tehdyn vertailun kesken oli kuudes.

Insead vertaili yhteensä 60 eri muuttujalla eri maiden innovointikyvykkyyttä ja -valmiutta ja muun muassa yritteliäisyyttä sekä koulutukseen käytettyjä varoja.

Tutkimus tehtiin nyt kolmannen kerran. Edellisessä selvityksessä Suomi sijoittui 13:nneksi.

Hämmästyttävää kyllä, finanssikriisissä romahtanut Islanti on innovointilistan kärjessä. Islannin ihmettä selittää se, että tiedot Islannin innovaatioista ja innovaatiotoiminnasta kerättiin ennen kuin maa romahti finanssikriisissä.

Inseadin tutkimuksessa arvioidaan, että Islannin kehityskyky ja kyky innovoida muun muassa kestävään kehitykseen eri muodoissaan tukee islantilaisia, kun he ponnistelevat jatkossa irti pankkisektorista lähtöisin olevasta lamastaan.

Tutkimuksesta vastaava Inseadin liiketoiminnan ja teknologian professorin Roland Bergerin mukaan Suomi olisi pärjännyt resursseihinsa nähden paljon paremminkin, jos Suomessa osattaisiin hyödyntää innovaatioita myös käytännön liiketoiminnassa.

– Suomi sijoittuisi innovointipanostustensa perusteella jopa neljännelle sijalle, mutta kokonaissijoitusta painaa Suomen panoksiin nähden heikko kyky hyödyntää innovaatioita. Panos-tuotos-suhteella mitaten Suomen ranking-sijoitus on vasta 42, professori Berger kertoo.

Inseadin Global Innovation Index -vertailussa Suomea pidetään yhtenä tutkimuksen, tieteen ja teknologian keskuksista, hubina. Koulutuksen ja tutkimuksen laadussa eri kriteerein mitattuna Suomi sijoittui ykköseksi maailmassa.

ICT-infrastruktuuria oli mitattu muun muassa laajakaistan käyttäjien määrällä sataa asukasta kohden sekä matkapuhelinten yleisyydellä.

Tietojen keruusta vastasivat kansainväliset organisaatiot kuten Maailmanpankki, World Economic Forum ja International Telecommunicatios Union.

Kimmo Lundén, Kauppalehti 11.03.2010.
http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=2010/03/31502&ext=rss

Kommentti